Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ALMA RADIO Στη δημοσιογράφο Χρύσα Κατσιματίδου  (Ιούνιος 2019)
Alma RadioΈναυσμα αυτής της συνέντευξης αποτέλεσαν τα δύο δυνατά έργα που παρουσιάστηκαν αντίστοιχα στο Α’ και Β’ Φεστιβάλ Μονολόγων στο Θέατρο Παραμυθίας από την εταιρεία θεατρικών παραγωγών Anasa Art των Δημήτρη Παραδείση και Ελένης Μιχελή.


Στην πλατεία του Θεάτρου Παραμυθίας είχε σκοτεινιάσει, οι ψίθυροι σταμάτησαν. Τα φώτα έπεσαν με μανία στη σκηνή. Στα μάτια μας μια ταράτσα συνοικιακού σπιτιού με απλωμένη μπουγάδα, τα βήματα μιας γυναίκας με νυχτικό που μας ξεναγεί στην ζωή της.


Κρεμόμασταν από την ανάσα της, τις παύσεις της. Ζήσαμε την αγωνία της τελικής απόφασής, να συνεχίσει το ταξίδι ή να είναι το κενό και ο θάνατος η τελευταία της πράξη; Μας σύστησε την Αγγέλα, ένα ‘’Κορίτσι διαμάντι”.

Στην ίδια σκηνή λίγο αργότερα, ένας νεαρός φοιτητής ο Ανδρέας, μας μίλησε για την “Έντονη έλξη” που αισθάνθηκε για τη μητέρα του φίλου του. Χάνονταν παθιάζονταν, θύμωνε εκστασιαζόταν, προσπαθούσε να χειριστεί τη γυναίκα που στόχευε να κατακτήσει ολοκληρωτικά πληρώνοντας το τίμημα.

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται με την πένα του πολυγραφότατου συγγραφέα θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων Γιώργου Σ. Πολίτη. Χάρη σε αυτή, είχαμε στο θέατρο Παραμυθίας την καθηλωτική ερμηνεία της Σάρας Τερζή – Αγγέλας, που απέσπασε το Α’ Βραβείο Ερασιτεχνών στο Α’ Φεστιβάλ σκηνοθετημένη άψογα από την Ελένη Μιχελή και την πρώτη επαγγελματική εμφάνιση του Μιχάλη Σταυράτη – Ανδρέα, στην κατηγορία ‘Επαγγελματίες’ του Β’ Φεστιβάλ, σκηνοθετημένη ευρηματικά από τον Δημήτρη Παραδείση.

Η συνάντηση με τον Γιώργο Σ. Πολίτη κανονίστηκε στα γρήγορα στο παραδοσιακό καφενείο 1968, στην Καλλιθέα, ένα σημείο αναφοράς για πολλούς στην περιοχή. Το κατάστημα είναι αφιερωμένο στον Γαλλικό Μάη. Στην όμορφη αυλή του αναμέναμε τις πρώτες σταγόνες μιας μπόρας που έδειχνε να πλησιάζει αποφασιστικά. Δεν μας πτόησε. Το κασετόφωνο άρχισε να γράφει και ο Γιώργος Πολίτης μάζεψε τις ακριβές του λέξεις για να τις μεταμορφώσει σε ήρωες, εικόνες, θεατρικές πράξεις, βιβλία.

-Κύριε Πολίτη, πως ήταν η εμπειρία σας να συμμετέχετε με τα θεατρικά σας έργα και στα δύο Φεστιβάλ;

Γιώργος Πολίτης: Πιστεύω πραγματικά πως ζήσαμε μεγάλες στιγμές και στις δύο γιορτές θεάτρου. Για να σας περιγράψω τα συναισθήματά μου πρέπει να σας πω πρώτα πως ξεκίνησα ως μυθιστοριογράφος και πέρασα στην συγγραφή θεατρικών έργων τα τελευταία χρόνια. Λόγω αυτής της μετάβασης μπορώ να εκτιμώ περισσότερο όλα αυτά που βλέπω. Θα πρέπει να ξέρετε πως η διαφορά του μυθιστορήματος από το θεατρικό έργο, είναι ότι στο πρώτο περιμένεις ένα χρονικό διάστημα που απαιτείται να μεσολαβήσει μεταξύ του συγγραφέα και του αναγνώστη, ώστε να δεις αν όλα εκείνα που έχεις πει εισπράχθηκαν από το κοινό με τον τρόπο ήλπιζες, ώστε να το μεταφράσεις σε επιβράβευση, ενώ με τα θεατρικά έργα ο συγγραφέας άμεσα μπορεί να ζήσει και να λάβει την αποδοχή του κόσμου αν τα δημιουργήματά του αξίζουν… Οπότε, βλέποντας παράλληλα τα κείμενα μου να ζωντανεύουν, σε συνδυασμό με το χειροκρότημα που αποδείκνυε την αποδοχή του κόσμου στο τόλμημα, ήταν κάτι που με συγκίνησε.

-Ο ρυθμός που γράφετε έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αρκετά γρήγορος. Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτό το γρήγορο ρυθμό καταφέρνετε με αριστουργηματικό τρόπο κάθε φορά να αποτυπώσετε και έναν διαφορετικό τρόπο γραφής. Θα θέλαμε το σχόλιο σας πάνω σε αυτή τη διαπίστωση.

Γιώργος Πολίτης: Στην πραγματικότητα δεν έχω άλλο τρόπο να γράφω, παρά μόνο γρήγορα. Έχει τύχει να τελειώσω ένα θεατρικό μονόλογο μέσα σε ένα απόγευμα. Από την στιγμή που θα ξεκινήσω ένα μυθιστόρημα ή ένα θεατρικό έργο πρέπει να το τελειώσω. Δεν μπορώ να κοιμηθώ ή να ησυχάσω μέχρι να βάλω και την τελευταία τελεία.

Όσον αφορά τον διαφορετικό τρόπο γραφής είναι για μένα μία πρόκληση κάθε φορά. Ευτυχώς ποτέ δεν μου έλειψαν οι ιδέες. Είναι πολύ εύκολο να βρω μία υπόθεση για να δημιουργήσω ένα έργο. Πάντα όμως, με προβλημάτιζε η απόδοση του κειμένου, το πως δηλαδή θα μπορέσω να πω αυτά που θέλω με ένα εντελώς αλλιώτικο τρόπο. Αυτό αποτελεί αυτό που λέμε “πρόκληση”. Να μπορέσω δηλαδή, να μιμηθώ τα λόγια αλλά και τις σκέψεις του ήρωαπου έχω κληθεί να καταθέσω στο χαρτί.-Συνεργάζεστε με την εταιρεία θεατρικών σπουδών Anasa Art, η οποία εκτός από διοργανωτής των Φεστιβάλ μονολόγων έχει και ένα θεατρικό εργαστήρι που διδάσκετε δημιουργική γραφή. Ποια είναι η συμβολή σας μέσα σε όλο αυτό;

Γιώργος Πολίτης: Με τον Δημήτρη Παραδείση που έχει την Anasa Art γνωριζόμαστε χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει βαθιά το θέατρο και ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του. Μας ενώνει μια κοινή αγάπη σε ένα κοινό τόπο. Εκείνος ενδιαφέρεται για το σανίδι (την υποκριτική), το θέατρο, τη σκηνοθεσία, εγώ για τη γραφή και τη δημιουργία θεατρικών έργων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, σκέφτηκε πως θα μπορούσαμε στο θεατρικό του εργαστήρι να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά που θέλουν να μάθουν να γράφουν και να παίζουν. Να μπορούν να αρχίσουν να γράφουν και να τελειώσουν ένα μυθιστόρημα, ένα θεατρικό έργο. Από την αρχή δηλαδή, ως και το τέλος. Από την συγγραφή ενός μυθιστορήματος ή ενός θεατρικού, μέχρι την ολοκλήρωση του σε παράσταση. Ανέλαβα εγώ το τμήμα δημιουργικής γραφής και ο Δημήτρης το κομμάτι της υποκριτικής τέχνης.– Κάπου στα μέσα Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη έρχεται το 3ο Φεστιβάλ Μονολόγων. Έχετε κάποια σχέδια για το μέλλον για τα δύο σας έργα, “Κορίτσι διαμάντι” και “Έντονη έλξη”;

Γιώργος Πολίτης: Για το “Κορίτσι διαμάντι” είμαστε σε συνεννόηση με την Σάρα Τερζή να βρούμε τους κοινούς μας χρόνους, για να μπορέσει να παίξει το έργο αυτό από τον Σεπτέμβρη και μετά, σε διάφορες σκηνές. Ήδη έχουμε σκεφτεί κάποιες. Δεν έχουμε όμως ακόμα τίποτα κλεισμένο. Υπάρχει και η επιθυμία από την AnasaArt να προωθήσει το συγκεκριμένο θεατρικό, γιατί αγαπήθηκε από τον κόσμο. Είναι άλλωστε μια ολοκληρωμένη παράσταση που δεν χρειάζεται κάποια βελτίωση ή παρέμβαση σε κάποιο σημείο.

Για την “Έντονη έλξη” υπάρχει η σκέψη να προσθέσουμε κάποια στοιχεία ακόμα, ώστε να το κάνουμε λίγο πιο δύσκολο και να έχει κάποια ανατροπή. Να έχει ένα διαφορετικό τέλος ώστε να μπορεί και αυτό να ανέβει όχι ως μονόλογος αλλά σαν μία κανονική παράσταση.

– Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυο πιο νέα μυθιστορήματα έτοιμα για να εκδοθούν. Θα θέλαμε μερικές πληροφορίες..

Γιώργος Πολίτης: – Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία: Το πρώτο είναι το μυθιστόρημα που θα κυκλοφορήσει περί τα τέλη Νοεμβρίου 2019 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, λέγεται: «Έξι μέρες πριν την εκτέλεση» και εξελίσσεται στην μετεμφυλιακή περίοδο 1949-1951. Αφορά την αθώωση ή την καταδίκη μιας γυναίκας που κατηγορείται ότι σκότωσε τον σύζυγο και παιδί της.

Το δεύτερο που υπάρχει στα χέρια του εκδοτικού και θα κυκλοφορήσει 2020 αφορά την ιστορία μια κοπέλας από τη Γεωργία (δυστυχώς δεν μπορώ να σας αναφέρω τον τίτλο) και το τρίτο, ο μονόλογος του Μιχάλη Σταυράτη ‘¨Έντονη Έλξη», (με διαφορετικό τίτλο) αποδομένος στην πλήρη μυθιστορηματική του εκδοχή, όπου η υπόθεση εξελίσσεται εντελώς διαφορετικά.

-Πως βλέπετε τη συγγραφή και ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για τα θεατρικά έργα;

Γιώργος Πολίτης: -Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τίποτα άλλο από νέα μυθιστορήματα και από νέα θεατρικά. Το τέλος του ενός, σηματοδοτεί απαρέγκλιτα κάποιο νέο…

-Τι είναι αυτό που θα θέλατε να κάνετε στην ζωή σας που δεν έχετε κάνει ως τώρα;

Γιώργος Πολίτης: Το όνειρο μου ήταν να εκδώσω ένα βιβλίο. Αυτό έγινε και ξανάγινε. Αυτό που θέλω τώρα που έχω περάσει στο θέατρο, είναι να έχουν αποδοχή τα έργα μου, να αρέσουν στο κοινό και να δώσουν το μήνυμα εκείνο που είχα στο μυαλό μου όταν τα έγραφα. Αυτό θα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για εμένα.Το ταξίδι της συντροφιάς του συγγραφέα Γιώργου Σ. Πολίτη έφτασε μετά από κάμποση ώρα στο τέλος του, μέσα σε μια καλοκαιρινή βροχή που δυνάμωνε συνεχώς, ξεπλένοντας τα πεζοδρόμια και αφήνοντας πίσω καθαρή τη ματιά, τη σκέψη, το συναίσθημα, την ψυχή. Είναι πολύ δύσκολη και αληθινή η συνάντηση με έναν δημιουργό ιστοριών. Με έναν άνθρωπο που μπορεί να συλλέγει με ένα αόρατο δίκτυ λέξεις, να τις οριοθετεί, να τις βάζει σε σειρά και να φτιάχνει ιστορίες όπως της Αγγέλας, της Δάφνης, της Αναίς, του Αντρέα.

Ο Γιώργος Σ. Πολίτης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1960. Το 1984 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ζωγραφική και την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και κατόπιν δημιούργησε τη δική του επιχείρηση. Παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων φιλοσοφίας, ψυχολογίας και πολιτικής οικονομίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2014 – 2016). Ο ίδιος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο ενήλικων παιδιών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την συγγραφή μυθιστορηματικών έργων. Εκτός από τα βιβλίου που έχουν εκδοθεί: Ήφαες Αδελαή (Εκδόσεις Ηρόδοτος 2014), 24 Στιγμές ακραίου πάθους (Εκδόσεις Ηρόδοτος 2017) και Το γράμμα που δεν διαβάστηκε ποτέ (Εκδόσεις Ωκεανίδα 2018), έχει συγγράψει περισσότερα από 350 άρθρα τα οποία αφορούν την κοινωνία, την πολιτική, τη φιλοσοφία, τη ψυχολογία και τις σχέσεις, τα οποία μπορεί να βρει κανείς στο προσωπικό του blog με τίτλο politisg.blogspot.com.

Επίσημο site: www.politisg.weebly.com

Πηγή: Alma Radio..........

Συνέντευξη του συγγραφέα Γιώργου Πολίτη στο ClopYPastE blog...

Αναρτήθηκε από Clopy Paste 6 Οκτωβρίου 2015


Πρόσφατα διαβάσαμε το βιβλίο ενός συγγραφέα άγνωστο στο ευρύ κοινό. Το όνομά του, Γιώργος Πολίτης. Μας εξέπληξε ευχάριστα. Είχαμε πολύ καιρό να διαβάσουμε ένα μυθιστόρημα δοσμένο με ένα παρόμοιο τρόπο. Μας έκανε εντύπωση τόσο το λεξιλόγιο, όσο και ο τρόπος που στοιχειοθετούνταν οι προτάσεις σε ολόκληρο το έργο. Με αφορμή την έκπληξή μας αυτή ψάξαμε και τον βρήκαμε από τα άρθρα του που ευρέως κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Το βιβλίο λεγόταν «Ήφαες Αδελαή;», δηλαδή «Έφαγες Αδελαΐδα;» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.

ClopYPastE: Καλησπέρα Γιώργο, να μιλάμε στον ενικό;

Γιώργος Πολίτης: Καλησπέρα, ασφαλώς.

ClopYPastE: Το κύριο επάγγελμά σου είναι συγγραφέας; Πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το αντικείμενο; Τί ήταν αυτό που σου κέντρισε το ενδιαφέρον;

Γιώργος Πολίτης: Παλαιότερα είχα δική μου επιχείρηση, η συναλλαγή με το χρήμα, όμως, με είχε κουράσει υπερβολικά, τα παράτησα. Σήμερα, ναι, ασχολούμαι αποκλειστικά με τη συγγραφή. Κατάφερα πίσω από τα πλήκτρα να γίνω πολύ περισσότερο ο εαυτός μου, να πω όλα εκείνα που δεν μπορούσα πω με το στόμα. Από μόνη της αυτή η διέξοδος αξίζει πολλά.

ClopYPastE: Να πούμε πρώτα δυο λόγια για το βιβλίο. Είναι όντως μια αληθινή ιστορία;

Γιώργος Πολίτης: Είναι μια ιστορία αληθινή μέχρι τη μέση της. Αληθεύουν τα γεγονότα στη Σμύρνη και η ζωή της ηρωίδας μέχρι την στιγμή που επιστρέφει το '35 πίσω στο σπίτι της. Στην Τουρκία. Μετά αναλαμβάνει ο μύθος.

ClopYPastE: Σε πόσο χρόνο γράφεις ένα βιβλίο. Πες μου για παράδειγμα πόσο χρόνο σου πήρε για να γράψεις το «ΗΦΑΕΣ, ΑΔΕΛΑΗ;».

Γιώργος Πολίτης: Το συγκεκριμένο βιβλίο καθυστέρησε. Χρειάστηκε έρευνα. Πριν το γράψω δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για την καταστροφή της Σμύρνης. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε σε τρεις μήνες. Σου φαίνεται ίσως μικρό το διάστημα, αλλά εμένα μου φαίνεται μεγάλο. Λάβε υπ' όψη σου ότι ένα βιβλίο 400-500 σελίδων το ολοκληρώνω σε 40 ημέρες, σε κάθε περίπτωση σε λιγότερο από δύο μήνες.

ClopYPastE: Πόσα μυθιστορήματα έχεις γραμμένα;

Γιώργος Πολίτης: Μέχρι σήμερα δεκαέξι και κάποια θεατρικά…

ClopYPastE: Και έχει εκδοθεί μόνο ένα;

Γιώργος Πολίτης: Έχω συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο Ηρόδοτο για επτά από αυτά. Για επτά έργα της δικής μου επιλογής. Ο εκδότης μου έχει αποδεχθεί ολόκληρη τη δουλειά μου και τον ευχαριστώ για αυτό.

ClopYPastE: Ποιός ο λόγος που επέλεξες έναν εκδοτικό οίκο που δεν είναι τόσο γνωστός;

Γιώργος Πολίτης: Προφανώς θα εννοείς μεγάλος, γιατί γνωστός είναι, καθώς εκδίδει την πλειοψηφία των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και πολλά εξαιρετικά μυθιστορήματα… αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό. Επέλεξα, λοιπόν, τον Ηρόδοτο ως εκδοτικό οίκο, γιατί με δέχθηκε όπως ακριβώς είμαι.

ClopYPastE: Τί εννοείς;

Γιώργος Πολίτης: Σήμερα οι μεγάλοι εκδοτικοί συνήθως παραγγέλνουν. Ζητούν-απαιτούν, τόσες σελίδες, τέτοιο θέμα, με μία ή και δύο μεγάλες ανατροπές. Θέμα «πιασάρικο», καθημερινό, ταχύ. Ζητούν εμπόρευμα και πολλές φορές ευθέως. Ίσως από τη μεριά τους καλά κάνουν, επιχειρήσεις είναι, αλλά για τον συγγραφέα που δεν έχει ως όνειρο ζωής την έκδοση, τα πράγματα είναι αλλιώτικα.

ClopYPastE: Δηλαδή τί εννοείς αλλιώτικα; Ο κάθε συγγραφέας δεν θέλει να εκδοθεί; Τον συγγραφέα δεν τον ενδιαφέρει η πώληση; Δεν θέλει το βιβλίο του να κάνει «κομμάτια» που λένε…

Γιώργος Πολίτης: Προφανώς, αλλά δεν είναι μόνο τί θέλει ο καθένας, αλλά τί πρέπει. Το πρώτο πράγμα που είπα πηγαίνοντας στον πρώτο εκδότη ήταν: Αυτά είναι τα έργα μου, αν αξίζουν να εκδοθούν εάν όχι, ευχαριστώ που με προφυλάσσετε. Κατόπιν αυτού και μετά την αποδοχή, ενσκήπτει ένα άλλο ζήτημα. Το κατά πόσο κανείς είναι έτοιμος να εμπορευθεί το όποιο ταλέντο του. Κοίτα, ο κάθε συγγραφέας οφείλει να έχει μια θεωρία δική του, μία φιλοσοφία την οποία και να υπηρετεί αναλαμβάνοντας τα κόστη. Όταν θέλει π.χ. τον ήρωά του δύστροπο, έτσι θα τον έχει και ας μην πουλάει. Υπάρχουν στην κοινωνία και κακοί και δύστροποι και κανένας εχθρός - όπως είπε και ο Καμύ - δεν είναι εξ’ ορισμού κακός. Εάν θέλει - ο γράφων - μέσα σε τριακόσιες σελίδες να περιγράψει μία και μόνη μέρα ενός ήρωα, μια και μόνη περίπλοκη ψυχολογική κατάστασή του, θα το κάνει χωρίς να σκεφθεί εάν το βιβλίο θα αρέσει στην κριτική επιτροπή των εκδόσεων του. Θα το κάνει έστω και μόνο για εκείνον. Κανείς μας δεν είναι αθώος, ας μην τους παριστάνουμε λοιπόν ζητώντας άριστους ήρωες, ζώντας πίσω από αυτούς τον εαυτό που θα θέλαμε να είχαμε ή υποθέσεις που μόνο στη φαντασία των ανικανοποίητων μπορούν να επιβιώσουν.

ClopYPastE: Πιστεύεις ότι έχεις ταλέντο; Οι αναγνώστες σου τί σου λένε;

Γιώργος Πολίτης: Στην ταχύτητα του γραψίματος λένε πως ναι, εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι. Βεβαίως ποτέ δεν μου έλειψαν οι ιδέες, αλλά από την άλλη, ποτέ δεν ήταν το «πόσο» έγραφε κάποιος, αλλά το «τί» έγραφε. Αν διαβάσει κάποιος Στρατή Μυριβήλη – για παράδειγμα - ή Ανδρέα Καρκαβίτσα – αναφέρω και ένα δεύτερο όνομα - και κάποιους άλλους Έλληνες κλασικούς θα δει ότι αυτοί είχαν ταλέντο. Όλοι εμείς που «κομπάζουμε» δηλώνοντας συγγραφείς, αναζητούμε σκαλί να φτάσουμε τα πόδια τους.

ClopYPastE: Μου λες, αν γυρίσουμε μία ερώτηση πίσω, ότι το γράψιμο είναι ανάγκη. Επιμένεις ότι δεν γίνεται κατόπιν εντολής;

Γιώργος Πολίτης: Όλα γίνονται. Πέρα από αυτά που γίνονται όμως, επιμένω ότι πρέπει να είναι ανάγκη, γιατί μόνον έτσι μπορεί και βγαίνει όλο το συναίσθημα, όλο το πάθος του συγγραφέα. Ο κάθε ένας από εμάς που γράφει εκτίθεται… γίνεται ηθοποιός των ρόλων που επιλέγει να γράψει. Πρέπει να μπορεί να αντέξει το βάρος. Να είναι ειλικρινής με το πάθος της γραφής του και ακολούθως των ιδεών του. Όταν ο άλλος σου λέει «γράψε εκείνο» και δεν το έχεις μέσα σου θα γράψεις κάτι στο περίπου. Για το χρήμα ασφαλώς...

ClopYPastE: Αυτό λογικά ισχύει για όλους, για την αναγκαιότητα της γραφής εννοώ. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς...

Γιώργος Πολίτης: Νομίζω πως ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν κάτι να πουν, κάτι να προτείνουν. Ξέρεις δεν προτείνουν όλα τα έργα, σχεδόν δεν λαμβάνουν καν θέση και αυτό συμβαίνει, ώστε οι υπογράφοντες να τα έχουν καλά με όλους. Δημόσιες σχέσεις. Αναφέρονται, λοιπόν, επιδερμικά σε μία ιστορία, στο παραμύθι της γιαγιάς και όλα ωραία. Ιστορείται στο έργο τους η εξέλιξη μίας υπόθεσης με ζητούμενο την κορύφωση της αγωνίας, με μόνη αναγκαία προϋπόθεση την πλοκή και μία ή δύο ανατροπές. Μέχρι εκεί. Βεβαίως και παίζει ρόλο – για πολλούς - η υπόθεση, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να κάνει την διαφορά.

ClopYPastE: Τί θα μπορούσε να «προτείνει», όπως λες, ο κάθε συγγραφέας, έχεις κάποιο παράδειγμα;

Γιώργος Πολίτης: Τον τρόπο που θα αξίζει να ζει κανείς, ή τί να πιστεύει μέσα στην σύγχρονη κοινωνία ο άνθρωπος του σήμερα. Το πώς να συμπεριφέρεται. Πού να δίνει σημασία και πού όχι. Θα μπορούσε το έργο του να αναλώνεται στην ανάλυση των αιτιών της δράσης του ήρωα και όχι σε αυτήν καθ’ εαυτή τη δράση. Η ψυχή ξέρεις αξίζει πολύ περισσότερο χρόνο από όσο της χαρίζουμε. Και ευθύνεται άλλο τόσο για πολλά περισσότερα απ' όσα νομίζουμε, να μην το ξεχνάμε αυτό... Σε κάθε βιβλίο ο αναγνώστης θα πρέπει να ανιχνεύει κάπου τον εαυτό του.

ClopYPastE: Ποιά ήταν η αγοραστική ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού στο πρώτο σου βιβλίο; Είσαι ευχαριστημένος;

Γιώργος Πολίτης: Το βιβλίο μπήκε σε δεύτερη έκδοση εδώ και καιρό χωρίς καμία διαφήμιση. Εάν διαφημιζόταν θα πήγαινε πολύ καλύτερα, όμως αυτό δεν με στεναχωρεί. Κανείς μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από εκείνο που πράγματι είναι. Μερικές χιλιάδες κομμάτια πλέον των υπαρχόντων, θρέφουν τη ματαιοδοξία μας μόνο. Την πλάνη ότι κάτι καλύτερο είμαστε.

ClopYPastE: Μπορείς να μου μιλήσεις για τις κριτικές που αφορούσαν στο πρώτο σου βιβλίο; Υπήρξαν και αρνητικές; Τις ενστερνίζεσαι; Θα τις λάβεις υπόψη σου στο μελλοντικό συγγραφικό σου έργο;

Γιώργος Πολίτης: Υπήρξαν μόνο καλές κριτικές και με μηνύματα μέσω του blog μου, αλλά και δια ζώσης. Όχι, δεν θα μπορούσα να διορθώσω κατόπιν παραίνεσης, ούτε τη γραφή μου, ούτε τις ιδέες μου, διότι το ζητούμενό μου δεν είναι η ευρεία αποδοχή, αλλά η έκφραση. Το βιβλίο πρέπει να ξεβολεύει, να προτείνει, να τολμά. Να κάνει τον αναγνώστη να σκέφτεται. Δεν είναι μόνο για να χαϊδεύει…

ClopYPastE: Νιώθεις ωριμότερος συγγραφικά μετά την έκδοση του πρώτου σου βιβλίου; Νιώθεις ότι έκανες κάποια λάθη που θα ήθελες να αποφύγεις στις επόμενες εκδόσεις;

Γιώργος Πολίτης: Ασφαλώς, όλοι μας ωριμάζουμε… Τώρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα λάθη. Εάν μιλάμε για λάθη τεχνικής θα πω πως ναι, αν μιλάμε για λάθη ιδεών, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε ότι όντως πρόκειται για σφάλματα και όχι για διαφορετικές θεωρήσεις, καθώς όπως γνωρίζεις από τα βάθη των αιώνων ουδέποτε δεν υπήρξε μία αλήθεια για το ίδιο θέμα, ακόμα και για την ίδια εικόνα… Ποια αλήθεια θα υπηρετήσουμε, τη δική σου ή τη δική μου;

ClopYPastE: Ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας τί μπορεί να φοβάται;

Γιώργος Πολίτης: Την έπαρση. Την ιδέα ότι κάτι είναι, γιατί κανείς μας δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποιον που μπορεί να βάζει μερικές αράδες στο χαρτί. Η μισή Ελλάδα έχει εκδώσει βιβλίο και η υπόλοιπη μισή ετοιμάζεται.

ClopYPastE: Ας αλλάξουμε θέμα. Πες μου τα σχέδια σου για το μέλλον.

Γιώργος Πολίτης: Ήδη επιμελείται το επόμενο βιβλίο μου «24 στιγμές ακραίου πάθους», είμαι, λοιπόν, σε συνεχή απασχόληση, διότι λαμβάνω ενεργά μέρος στις διορθώσεις των κειμένων... Δεν έχω επόμενα σχέδια.

ClopYPastE: Αυτό μέχρι την κυκλοφορία του βιβλίου, μετά τί σκέφτεσαι, γράφεις το επόμενο;

Γιώργος Πολίτης: Ναι, θα μπορούσε, αλλά πλέον δεν πέφτω στην παγίδα. Να σου το πω απλά. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη από την κούφια ελπίδα. Από την πεποίθηση πως σε κάποιο χρονικό διάστημα θα έρθει η μέρα εκείνη που ονειρευόμαστε, ώστε να κάτσω να σχεδιάσω. Το αύριο του χθες είναι το σήμερα και αύριο το παρόν θα είναι παρελθόν, σήμερα, λοιπόν, θα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεση του χθες. Να αρπάξουμε το λεπτό. Τα μακρόπνοα σχέδια είναι καταδικασμένα, διότι όταν με το καλό φτάσει η ώρα εκείνη, τότε οι επιθυμίες μας μάλλον θα έχουν αλλάξει. Θα ζητάμε άλλα πράγματα, γιατί θα έχουμε ωριμάσει. Ο άνθρωπος εξελίσσεται ερήμην αυτού. Αυτός είναι ο λόγος που έχω πάψει να προγραμματίζω.

ClopYPastE: Υπάρχουν σήμερα καλά βιβλία;

Γιώργος Πολίτης: Πάρα πολλά, απλά θα πρέπει οι αναγνώστες να επιλέγουν από το εσωτερικό του βιβλίου εάν δεν γνωρίζουν τον υπογράφοντα. Να διαβάζουν μερικές προτάσεις που ο συγγραφέας περιγράφει σκέψεις ή συναισθήματα. Να δουν να τους ταιριάζει το στυλ της γραφής του και σίγουρα όχι από την περίληψη, εκτός και εάν ζητούν κάτι απλό να περάσουν την ώρα τους.

ClopYPastE: Είναι αλήθεια ότι το νέο σου βιβλίο είναι αμφιλεγόμενο; Μην μου το αρνηθείς το διάβασα στο blog σου, μόνος σου το υπαινισσόσουν.

Γιώργος Πολίτης: Είναι αλήθεια για όσα καταδεικνύει. Πολλοί θα αντιδράσουν, διότι το συγκεκριμένο βιβλίο ακροβατεί μεταξύ πορνογραφήματος και λογοτεχνίας. Πάει καιρός όμως που οι λέξεις έπαψαν να με ξενίζουν, ομοίως και οι πράξεις που δεν επιβουλεύονται ή υποχρεώνουν κανέναν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχει σεβασμός στον αναγνώστη.

ClopYPastE: Ποιά η υπόθεση του; Είναι όντως αυτή που διάβασα;

Γιώργος Πολίτης: Δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, μα το θέμα όμως δεν είναι η υπόθεση –για αυτό και δεν θα την αναφέρουμε -, είναι όλα τα άλλα που υποδηλώνει το έργο σε εκείνους που δεν θα σταθούν στις περιγραφές των περίπλοκων ερωτικών περιπτύξεων. Το μέγα ζητούμενο του έργου είναι οι λόγοι που ώθησαν τους ήρωες να δράσουν. Οι ανάγκες τους που σίγουρα υπάρχουν σε πολλούς από εμάς. Ανιχνεύεται ο προσωπικός μύθος του κάθε ήρωα ξεχωριστά, διότι είναι εντελώς διάφορες οι αιτίες του ενός από τον δεύτερο ή τους περισσότερους που έτυχε να βρεθούν συγχρόνως στο ίδιο κρεβάτι. Θέλω να πω πως το βιβλίο εξετάζει το ίδιο γεγονός από την πλευρά τού κάθε ενός χωριστά και το αποτέλεσμα, οι λόγοι, οι απολαβές - πίστεψέ με - είναι όλα εντελώς διαφορετικά για τον καθένα από αυτούς... Λες και ο καθένας ζει στον δικό του κόσμο παρέα με όλους τους υπόλοιπους. Μήπως στην καθημερινότητα μας το ίδιο δεν συμβαίνει; Ποτέ το ίδιο γεγονός δεν το ερμηνεύουν δύο άτομα με όμοιο τρόπο.

ClopYPastE: Η νεολαία διαβάζει μυθιστορήματα σήμερα ή θεωρείς ότι είναι εγκλωβισμένη μέσα στα κοινωνικά δίκτυα; Και επί την ευκαιρία γνωρίζεις το κοινωνικό δίκτυο για βιβλιόφιλους goodreads.com; Έχεις εκεί κάποιο προφίλ; Προβάλεις εκεί το βιβλίο σου; Ή προτιμάς τον παραδοσιακό τρόπο...

Γιώργος Πολίτης: Υπάρχουν νέοι που διαβάζουν, είναι όμως θεωρώ δυστυχώς η μειοψηφία. Προσωπικά δεν θυμάμαι τον εαυτό μου – νεαρό - χωρίς κάποιο βιβλίο στο χέρι, βεβαίως τότε δεν υπήρχαν όλα αυτά τα καλούδια που υπάρχουν σήμερα. Οι καιροί αλλάζουν, οφείλουμε να το δεχθούμε. Απαιτούνται άλλες δεξιότητες, στον τομέα αυτόν η νεολαία υπερτερεί. Το site που λες το έχω ακούσει, αλλά δεν έχω κάποιο προφίλ, ποτέ όμως δεν είναι αργά... Ξέρεις, καλώς η κακώς δεν είμαι τόσο καλός σε θέματα προβολής, προώθησης ή δημοσίων σχέσεων. Είμαι απολύτως ειλικρινής. Πλησιάζω τον άλλον με την καρδιά στο χέρι, αυτά σήμερα δεν εκτιμώνται, θεωρούνται αδυναμία καθώς έχει πέραση το δήθεν. Θεωρώ ότι εάν αξίζει κάποιος ή εκείνο που φτιάχνει, κάποτε θα βρει τον δρόμο του, εάν όχι και πάλι κερδισμένος είναι. Έκανε εκείνο που του άρεσε, δεν είναι και λίγο αυτό. Ας σκεφθούμε τούτο. Θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι όντας γνωστότεροι; Ο στόχος μας είναι η αναγνώριση; Εάν ναι, τότε υπάρχει πρόβλημα.

ClopYPastE: Σε αρκετές ταινίες του σινεμά το σενάριό τους βασίζεται σε κάποιο βιβλίο. Τί θα πρότεινες σ' έναν βιβλιόφιλο αναγνώστη του blog; Να διαβάζει πρώτα το βιβλίο και έπειτα να δει την ταινία ή το αντίθετο;

Γιώργος Πολίτης: Από το βιβλίο ο αναγνώστης κερδίζει το συναίσθημα, από την ταινία την άποψη του σκηνοθέτη. Και τα δύο πολύτιμα. Προσωπικά προτιμώ την ταινία πρώτα, διότι μπαίνω στην διαδικασία να μαντέψω τον τρόπο που μετήλθε ο συγγραφέας να εκφράσει εκείνο που είδα. Αναρωτιέμαι το πώς θα το έκανα εγώ αυτό…

ClopYPastE: Πηγαίνεις σε εκθέσεις βιβλίων; Το βιβλίο σου μπορεί να το βρει κάποιος και σε κάποια έκθεση βιβλίων σε κάποια ίσως πιο οικονομική τιμή; Γενικότερα πού μπορεί το αναγνωστικό κοινό να βρει το βιβλίο σου; Διατίθεται και από κάποια ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία;

Γιώργος Πολίτης: Προφανώς εννοείς εάν το βιβλίο παρίσταται σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Όχι, δεν βρίσκεται, αλλά αυτό είναι μία πολιτική που αφορά τον εκδότη μου. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται μόνο, στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία και στα Public. Κατόπιν παραγγελίας δε, σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Οικονομικότερα μπορεί να το βρει ο οποιοσδήποτε στο Εκδοτικό οίκο Ηρόδοτο, Μαντζάρου 9, πίσω από τη νομική σχολή Αθηνών.

ClopYPastE: Είσαι φίλος των νέων τεχνολογιών; Διαβάζεις βιβλία σε ψηφιακή μορφή χρησιμοποιώντας ίσως κάποιο tablet ή e-book reader; Μπορούμε μελλοντικά να δούμε κάποιο βιβλίο σου να πωλείται σε ψηφιακή μορφή;

Γιώργος Πολίτης: Επισταμένα όχι, αν και γνωρίζω πολλούς που το κάνουν. Εγώ θέλω να πιάνω και να μυρίζω το χαρτί. Νιώθω το βιβλίο περισσότερο δικό μου στην παραδοσιακή του μορφή. Για το εάν θα κυκλοφορήσει κάποιο βιβλίο μου σε ηλεκτρονική μορφή είναι μάλλον θέμα του εκδοτικού οίκου παρά δικό μου.

ClopYPastE: Αγοράζεις βιβλία; Μπορείς να μου πεις με ποιό κριτήριο αγοράζεις ένα βιβλίο και τί είδους βιβλία σε ενδιαφέρουν;

Γιώργος Πολίτης: Πλέον έχω γίνει δύσκολος αναγνώστης. Έχοντας διαβάσει δεκάδες μυθιστορημάτων αναζητώ κάποιο με φιλοσοφικές προεκτάσεις ή με περίπλοκες ψυχολογικές καταστάσεις, ώστε να «πάρω», δίνοντας χρόνο. Αδιαφορώ για την υπόθεση. Πέραν αυτών, διαβάζω βιβλία φιλοσοφίας, ψυχολογίας, πολιτικής οικονομίας.

ClopYPastE: Στο blog σου πολύ συχνά δημοσιεύεις θέματα εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους. Μπορείς να μου αποκαλύψεις την πηγή της έμπνευσής σου και ποιά είναι εκείνα της σύγχρονης πραγματικότητας που κερδίζουν περισσότερο το συγγραφικό ενδιαφέρον σου;

Γιώργος Πολίτης: Η πηγή κυμαίνεται. Τη μία αναρτώ ένα φιλοσοφικό άρθρο και την άλλη μία πολιτική τοποθέτηση. Την επόμενη την ανάλυση μιας συγκεκριμένης ερωτικής σχέσης δύο ανθρώπων ή μία γνώμη για την ηθική. Ως έρεισμα θεώρησε μία και μόνο λέξη, μία και μόνη εικόνα.

ClopYPastE: Είσαι παντρεμένος;

Γιώργος Πολίτης: Ναι, κοντά είκοσι πέντε χρόνια. Έχω δύο παιδιά, έναν γιο και μία κόρη.

ClopYPastE: Ευτυχισμένος;

Γιώργος Πολίτης: Η ευτυχία δεν κατακτάται, συναντάται μονάχα και χάνεται. Την έχω συναντήσει λοιπόν αρκετές φορές.

ClopYPastE: Είχες τη στήριξη της οικογένειάς σου σε όλη την πορεία του συγγραφικού σου έργου μέχρι και την κυκλοφορία του πρώτου σου βιβλίου; Θεωρείς ότι είναι σημαντική αυτή η στήριξη;

Γιώργος Πολίτης: Ναι. Χωρίς στήριξη είναι δύσκολο να σταθεί κάποιος. Το δυσκολότερο μέρος του εγχειρήματος είναι το εάν αξίζουν εκείνα που γράφει, εάν, λοιπόν, ο περίγυρος κάνει εποικοδομητική κριτική, τότε βοηθάει πολύ.

ClopYPastE: Τί είναι εκείνο που σε ενοχλεί περισσότερο στις συναναστροφές σου.

Γιώργος Πολίτης: Η υποκρισία, η πονηριά του κακού χωριάτη.

ClopYPastE: Τί θα συμβούλευες τα παιδιά σου;

Γιώργος Πολίτης: Να ζήσουν την ζωή που επιθυμούν χωρίς να σκέφτονται τον κόσμο, γιατί ο κόσμος συνήθως δεν μιλάει, δεν ασχολείται και αν πει κάτι, θα εκφράσει την προσωπική του αλήθεια που κανέναν δεν θα πρέπει να υποχρεώνει.

ClopYPastE: Κάτι για το οποίο μετανιώνεις;

Γιώργος Πολίτης: Για πολλά, θα χρειαζόταν όμως ολόκληρο βιβλίο. Όλα έχουν σχέση με εμένα. Τον εαυτό μου φοβόμουν πάντοτε περισσότερο από τους άλλους.

ClopYPastE: Κλείνοντας, θα ήθελα από εσένα μια ευχή. Αν είχες βήμα, φωνή σε όλο τον κόσμο τί θα ήθελες να ευχηθείς.

Γιώργος Πολίτης: Όλοι να γίνουν ο εαυτός τους, κανείς δεν θέλει κανέναν τέλειο δίπλα του…

ClopYPastE: Γιώργο, σ' ευχαριστώ πολύ για την τιμή να παραχωρήσεις αυτή τη συνέντευξη στο ClopYPastE blog και σου εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία, δύναμη και παραγωγική συνέχεια στο συγγραφικό σου έργο.

Γιώργος Πολίτης: Και εγώ σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ήταν και δική μου τιμή.

Υ.Γ.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο «Ήφαες Αδελαή;» του συγγραφέα Γιώργου Πολίτη από εδώ, ενώ μπορείτε στο blog του εδώ να διαβάζετε τους προβληματισμούς του μέσω των πολύ συχνών του αναρτήσεων.
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα: http://clopyandpaste.blogspot.gr/2015/10/clopypaste-blog_6.html#ixzz3nls1PTyA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου