Road Tips

Περιεχόμενα σελίδας:

 • Ταξίδι στο εξωτερικό με αυτοκίνητο 1ο και 2ο μέρος
 • Πώς να αντιγράψετε χάρτες της google στον υπολογιστή σας

Μια ηλεκτρική αξιόπιστη τρόμπα (35 €) μας κάνει να αφήσουμε τη ρεζέρβα σπίτι (για όσους έχουν αέριο), ένα  πρόχειρο σετ επισκευής ελαστικών  (2€) ολοκληρώνει -μερικώς- την προστασία από την άτυχη στιγμή. Μένουμε εκτεθειμένοι μόνο στην περίπτωση όπου θα σχιστεί το ελαστικό, όμως δεν μπορεί να έχουμε όλα και χώρο και απόλυτη ασφάλεια... Προσωπικά επέλεξα τον χώρο, έχοντας μαζί μου τα τηλέφωνα οδικής βοήθειας των χωρών που επρόκειτο να ταξιδέψω.

Βενζινάδικα για αέριο θα βρίσκετε κάθε τόσο, οπότε δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Στη Fyrom, στη Σερβία και στην Κροατία τα διόδια τα πληρώνουμε στους δρόμους όπως και στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να έχετε αλλάξει ευρώ στο νόμισμα της χώρας που επισκέπτεσθε, αρκεί να έχετε κάρτα Master ή Visa. -ισχύει για όλες σας τις συναλλαγές- Στη Σλοβενία αγοράζουμε vinιeta (αξία 15 €) από κάποιο βενζινάδικο, η οποία ισχύει για μία εβδομάδα. 

Στη Fyrom καλό είναι να έχετε ευρώ σε κέρματα ή σε μικρά χαρτονομίσματα, καθώς ενδέχεται να σας δώσουν ρέστα σε Δηνάρια και εάν βρίσκεστε στην επιστροφή μπορεί να σας μείνουν.
Αυτονόητη θεωρείται η ύπαρξη gps.

Τσεκάρετε πάντα διευθύνσεις των σπιτιών ή των ξενοδοχείων που έχετε επιλέξει πριν ξεκινήσετε και συνδυάσετε τις διαδρομές που σας προτείνει το gps σας με αυτές του google maps.

Στη Fyrom και στη Σερβία οι χρεώσεις των κινητών είναι πολύ ακριβές. (ενημερωθείτε πριν ξεκινήσετε από τον πάροχό σας, ώστε να μη μείνετε από μονάδες χωρίς να το περιμένετε.

Αν επιστρέψετε από Fyrom να θυμάστε ότι δικαιούσθε μόνο 1 λίτρο δυνατού ποτού αγορασμένο από εκεί. Κάτι ανάλογο ισχύει και για κρασιά ή τις μπύρες, Ό,τι έχετε αγοράσει από χώρες μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης να κρατάτε τις αποδείξεις ώστε να διεκδικήσετε το δικαίωμα της ατελούς εισόδου τους στη χώρα.

Τα ποτά στη Ρουμανία και στη Fyrom είναι ακριβότερα από ό,τι στην Βουλγαρία (1.50- 2 € το μπουκάλι) 


Ταξίδι στο εξωτερικό με αυτοκίνητο


Σήμερα όπου το αεροπλάνο είναι το ευκολότερο μέσον (και το ασφαλέστερο) η ερώτηση, «Γιατί με αυτοκίνητο;» Φαντάζει αυθόρμητη και δικαιολογημένη.

Η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί με την ερώτηση:

-Το ευκολότερο και το ασφαλέστερο είναι πάντα το ομορφότερο;
-Ασφαλώς και όχι.

Αυτός λοιπόν είναι ο πρώτος απλός λόγος να επιλέξουμε το δικό μας μέσον, οι υπόλοιποι όλοι ακολουθούν σε αυτό και στα επόμενα άρθρα.

Τι ζητάμε από ένα ταξίδι στο εξωτερικό;

Ξεκούραση, περιπέτεια, εξερεύνηση, άνεση, ευκολία, σιγουριά, εμπέδωση (κατά το δυνατόν) της κουλτούρας του λαού της χώρας που επισκεπτόμαστε;

Σίγουρα όλα δεν πάνε μαζί. Το καλύτερο θα ήταν να ταιριάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία μας και ασφαλώς τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και οι οργανωμένες εκδρομές που προσφέρουν πολλά από τα παραπάνω, όπου ο τσοπάνης (ο αρχηγός της εκδρομής) βγάζει τα πρόβατα βόλτα και τους δείχνει ό,τι κρίνει το γραφείο από την Αθήνα πως πρέπει να δουν, πολλές φορές δε οι συνεπείς περιμένουν τη συμπαθέστατη θεία να ετοιμαστεί μισή+ επιπλέον ώρα… Εδώ στο πλάι του αρχηγού υπάρχει σιγουριά και άνεση. Το κεφάλι μας ήσυχο που λένε, βοσκή και ύπνο τη σωστή προκαθορισμένη ώρα. Το φρέσκο γρασίδι το αφήνουμε για τους τολμηρούς όπου με τον χάρτη (GPS πλέον) εξερευνούν και χάνονται όπου βάλει ο νους στην πόλη που επισκέπτονται. (Μία φορά πριν πολλά χρόνια το ‘ζησα σε οργανωμένη εκδρομή και είπα τέλος! Για όσους όμως επιμένετε και επιθυμείτε τις οργανωμένες εξορμήσεις καλά κάνετε, άλλωστε περί ορέξεως δεν υπάρχει ορθός αντίλογος…)

Το αεροπλάνο. Η επόμενη σκέψη που συναγωνίζεται επάξια το αυτοκίνητο.

Πράγματι η ιδέα της άμεσης ξεκούραστης και ασφαλούς μετακίνησης από το ένα μέρος στο άλλο στο συντομότερο χρονικό διάστημα αποτελεί δέλεαρ ιδίως αν συνδυαστεί με την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου στο μέρος προορισμού.

Ακούγεται ωραίο, όμως δεν είναι το καλύτερο για όλους.

Πρώτα απ’ όλα το κόστος του αεροπλάνου είναι σαφώς μεγαλύτερο, αλλά κι αν βρεθεί κάποια προσφορά με 20€ ή 30€ -στο μέρος όπου επιθυμούμε να δούμε την εποχή που θέλουμε-, μιλάμε για επίσκεψη σε μία πόλη κι όχι όσες θα γνωρίσουμε ενδιαμέσως με το δικό μας μέσον.

Με το αυτοκίνητο ζούμε το κάθε λεπτό. Δεν υπάρχει χαμένος χρόνος εκδρομής, χώρια που αυτή αρχίζει από την ώρα που αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε. Ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας 15- 2ο -απολαυστικές- ημέρες. (Είπαμε δεν είναι μόνο ο προορισμός αλλά και όλα τα ενδιάμεσα. Να ένας επόμενος λόγος η επιλογή δικού μας μεταφορικού μέσου)

Κατά δεύτερο λόγο -επανερχόμαστε στην επιλογή του αεροπλάνου-, το αυτοκίνητο δεν μας χρειάζεται μέσα στην πόλη που επισκεπτόμαστε. Θα ήταν βάσανο η κυκλοφορία οπουδήποτε για οποιονδήποτε δεν γνωρίζει καλά τους δρόμους. Φανταστείτε τον εαυτό σας τουρίστα να οδηγεί στην Αθήνα, να θέλει να πάει από το Παγκράτι στην Ακρόπολη.

Άλλωστε μια πόλη για την γνωρίζουμε, για να μπούμε στην ιδέα της, για να μάθουμε τους ρυθμούς των πολιτών της θα πρέπει να την περπατήσουμε να μπούμε στις συγκοινωνίες της, να ψωνίσουμε στα μαγαζιά και στα super market της. Με άλλα λόγια να κουραστούμε. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και γνώση και ξεκούραση…

Οπότε η ενοικίαση του αυτοκινήτου για να γυρίσουμε την πόλη είναι μη συμφέρουσα. Θα μπορούσε βεβαίως να μας χρειαστεί αν έχουμε σκοπό να γνωρίσουμε τα τριγύρω μέρη αλλά και πάλι προϋποθέτει η προσπάθεια ανθρώπους που αρέσκονται σε κάποιου είδους περιπέτεια και από όλη την διαδικασία γλυτώνουν μόνο τα χιλιόμετρα ‘από προς και πίσω’ και χάνονται όλα τα ενδιάμεσα που θα αναφέρουμε πιο κάτω.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μιλάμε για διαδρομές στην Ευρώπη και όχι μέρη στην Ασία ή κάπου αλλού όπου χρειάζονται πολλά περισσότερα να λάβει υπ’ όψιν του κανείς,

Πριν συνεχίσουμε αναφέρω δύο εύκολους και φθηνούς προορισμούς όπου θα μπορούσε κάποιος που δεν έχει ταξιδέψει με αυτοκίνητο να τολμήσει για αρχή. Οι επόμενες εξορμήσεις σας -πιστέψτε με- θα έρθουν πολύ γρηγορότερα απ’ ότι φαντάζεται ακόμα και ο λιγότερο τολμηρός.

Ο πρώτος είναι η Βουλγαρία και ο δεύτερος η Σερβία.

Μην νομίσετε ότι πηγαίνοντας μερικές μέρες οπουδήποτε ότι θα πλήξετε. Σας πληροφορώ ότι έχω περάσει πολύ όμορφα και στα δύο μέρη. Οικονομικά, άνετα και ξεκούραστα.

Επιστρέφοντας θα ψωνίσετε τα ποτά και τους καφέδες σας στις μισές τιμές. Θα έχετε περπατήσει σε μέρη που δεν θα τα έχετε δει και θα έχετε γνωρίσει δύο χώρες, μαζί αν επιλέξετε ένα ταξίδι και χώρια αν αλλιώς κρίνετε.

Θα πρέπει να σας πω ότι οι Σέρβοι μας θεωρούν τους Έλληνες αδελφούς. Μας καλοδέχονται και μας εξυπηρετούν λες και μας έχουν υποχρέωση. Το δε Βελιγράδι είναι μια πόλη ονειρεμένη. Ένας τόπος όπου σφύζει από ζωή, διασκέδαση φθηνό και πολύ καλό φαγητό. (θα αφιερώσω ένα άρθρο για την κάθε μια όπου θα αναφέρονται όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε)

Με τους Βούλγαρους δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Όποτε με σταμάτησαν στο δρόμο για έλεγχο είχα τη βινιέτα (πάσο διοδίων) δίπλωμα και άδεια του αυτοκινήτου ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν ήταν κλεμμένο.

Εξυπακούεται ότι στο εξωτερικό τηρούμε απαρέγκλιτα τα όρια ταχύτητας και δεν κάνουμε προσπεράσεις σε διπλή γραμμή.

Έξω Ευρωπαίοι, μέσα Έλληνες.

Τα ξέρετε εσείς όπως κι εγώ, ψέματα δεν λέμε…

Επιγραμματικά αναφέρω μερικά από τα οφέλη ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο.

1. Επιλογή προσωπικής διαδρομής
2. Πρόγραμμα απολύτως προσαρμοσμένο στα μέτρα σας
3. Τροποποίηση προγράμματος κατά το δοκούν.
4. Μικρότερο κατ’ αναλογία κόστος
5. Αίσθηση περιπέτειας
6. Αίσθηση ελευθερίας
7. Ευελιξία κίνησης
8. Μηδενική απώλεια χρόνου (ζείτε το κάθε λεπτό)
9. Απολαυστική περίοδος προετοιμασίας (το ταξίδι ξεκινάει από την απόφαση πραγματοποίησής του)

Αντίλογος.

1. Ανασφάλεια, φόβος.
2. Απρόοπτα (θεωρήστε δεδομένο ότι θα υπάρξουν και θα κληθείτε να τα αντιμετωπίσετε)
3. Μεγαλύτερη ταλαιπωρία (όλα θα περνούν από τα χέρια σας)
4. Ευθύνη.
5. Κίνδυνος ατυχήματος

Προαπαιτούμενα.

1. Αυτοκίνητο στο οποίο να υπάρχει εμπιστοσύνη.
2. Καλή διάθεση.

ΠροετοιμασίαΓια πολλούς μπορεί όλα αυτά που ακολουθούν να φαίνονται προφανή, δεν είναι όμως για όλους, άλλωστε πάντα υπάρχει για κάποιους η πρώτη φορά αλλά και η περίπτωση να φανεί μία ιδέα χρήσιμη ακόμα και στον πλέον πεπειραμένο οπότε ας πάρουμε τα πράγματα από αρχή.

Έχοντας κατά νου την πόλη (ή τις πόλεις) την οποία χαρακτηρίζουμε ως κύριο προορισμό μας χαράσσουμε μια πρώτη διαδρομή. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει Ferry ή αμιγώς οδικές διαδρομές (συνήθως από Fyrom ή Βουλγαρία)

Αν επιλέξουμε διαδρομή μέσω θαλάσσης θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και ένα μέσο επιπλέον κόστος 350€ (πήγαινε-έλα με μία οικονομική καμπίνα και προορισμό προς Αγκόνα ή Βενετία. Το κόστος ελάχιστα αλλάζει) αλλά και όφελος αρκετών χιλιομέτρων αφού μπορούμε με 240 Χλμ -από Βενετία- να βρεθούμε στην Αυστρία στο Φίλαχ ή με 190 στα σπήλαια Skocjan στη Σλοβενία.

Η αλήθεια είναι ότι με τον δια θαλάσσης τρόπο το όνειρο μοιάζει πολύ κοντινό και οι υπεκφυγές και των πλέον αρνητικών, χάνουν κάθε λογική βάση.

Απομένει ως επιστέγασμα το επιχείρημα, πόσα χιλιόμετρα έχουμε κάνει στην Ελλάδα απροβλημάτιστα σε κάποιο μακρινό μας ταξίδι. Σίγουρα θα τα βγάλουμε περισσότερα από 1000 πήγαινε-έλα, οπότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι στο Ευρωπαϊκό μας ταξίδι θα κάνουμε πολλά λιγότερα. Πού το πρόβλημα λοιπόν;

Αφού πειστήκαμε και το έχουμε πλέον αποφασίσει, απομένει για να κλειδώσουμε την  απόφασή μας το οικονομικό μέρος της υπόθεσης κάτι που είναι πράγματι ένα θέμα προς συζήτηση ιδίως με τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων.

Κλείνοντας τη διαμονή σας με Airbnb (διαμερίσματα ιδιωτών, όπως κάνω πλέον κι εγώ όταν δεν βρίσκω ξενοδοχείο να με ικανοποιεί η σχέση τιμής-παροχών) μπορείτε να υπολογίζετε σε ένα κόστος για 2-4 άτομα από 30-50€ (ανάλογα πάντα με το είδος του διαμερίσματος και την πόλη που επισκέπτεστε) κόστος το οποίο δεν θα έφτανε για διαμονή στην Ελλάδα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι η ποιότητα πολλών καταλυμάτων (διαμερισμάτων και ξενοδοχείων) στο εξωτερικό είναι αρκετά σκαλιά κάτω από τα διατιθέμενα στην πατρίδα μας και σε κάποιες πόλεις τουριστικά ανεπτυγμένες μπορεί να πληρώσουμε 50€ και να μείνουμε σε σπίτι που από κάθε άποψη να μας φανεί παρωχημένης εποχής. Το δεύτερο που πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας είναι ότι το δωμάτιο θα μας δει από λίγο έως λιγότερο, για έναν ύπνο που λέμε, οπότε οφείλουμε να επιδείξουμε πνεύμα συμβιβασμού.


Εάν το αυτοκίνητό μας καίει πετρέλαιο ή υγραέριο τότε το ποσό των καυσίμων είναι ελάχιστο σε σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς. Προσωπικά ταξιδεύοντας μέχρι τη Βουδαπέστη και τα παραδουνάβια χωριά (3450 χλμ) χρειάστηκα μόλις 200 €... (δεν θα ρέπει να ξεχνάμε και το μικρότερο κόστος τους ιδίως Fyrom και Βουλγαρία. Στην τελευταία η Βενζίνη κόστιζε 1 €/λ και το αέριο 0.5/λ) πλέον των διοδίων φυσικά για τα οποία στο σύνολό τους κατέβαλα τα μισά απ΄ όσα θα πλήρωνα στην Ελλάδα αν τα πλήρωνα όλα (στα ακριβά χρησιμοποιώ παράδρομους)

Προσωπικά θα επέλεγα Ferry μόνο στην περίπτωση όπου θα ήθελα να δω την Ιταλία ή τις δυτικές αυτής χώρες. Ισπανία, Γαλλία γιατί μου αρέσει να οδηγώ, οπότε για την Αυστρία την Ελβετία ή την Γερμανία θα επέλεγα διαδρομή μέσω Σκοπίων εξοικονομώντας παράλληλα τον ναύλο για καύσιμο για όλο το 'πήγαινε', αλλά αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός... 

Σημασία έχει το ταξίδι...

...κι αφού θα πάμε με αυτοκίνητο δε μένει παρά απολαύσουμε τα οφέλη του. Ψάχνουμε λοιπόν από το διαδίκτυο και βρίσκουμε όλα τα ενδιαφέροντα μέρη που υπάρχουν σε 'απόσταση βολής' από την κύρια διαδρομή μας. Αφιερώνουμε μια διανυκτέρευση σε κάθε ένα ή δύο απ' αυτά, ώστε να τα δούμε καλύτερα. Υπολογίσετε ότι την μέρα που φτάνουμε σε ένα μέρος (ανάλογα με την ώρα φυσικά και τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει) σχεδόν τη χάνουμε. Μας μένει ένα απόγευμα, οπότε υπολογίσετε και μια δεύτερη διανυκτέρευση αν είναι κάποιο μέρος που πρέπει να περπατήσετε να δείτε τα αξιοθέατα γύρω του. Ομοίως θα ισχύει και την μέρα που θα φτάνετε στην επόμενη πόλη.

Δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας και υπολογίζουμε την πρώτη μέρα οδήγηση (για ένα μακρινό ταξίδι) 700 περίπου χλμ (ανάλογα με τον οδηγό φυσικά, και για τις επόμενες μέρες όχι πάνω από 400 χλμ. την κάθε μία. Δεν κάνουμε αγώνα δρόμου αλλά τουρισμό. Τα 400 χλμ. σημαίνουν (ακολουθώντας τα όρια ταχύτητας 100-120 χλμ/ω) 4:30 έως 5 ώρες οδήγησης + 0:30 ώρα για την εύρεση του καταλύματος μέσα στην πόλη, άρα έχουμε καταναλώσει το πρωινό και μας μένει το απόγευμα για βόλτα.

Αφήνουμε πάντα μια μέρα κενή σε μία πόλη της αρεσκείας μας εν μέσω των διαδρομών για ένα αναπάντεχο συμβάν (π.χ. μια στομαχική διαταραχή) και αυτό ώστε να μην τινάξουμε στον αέρα τις επόμενες διανυκτερεύσεις μας και το πρόγραμμά μας γενικότερα. 

Προσωπικά κλείνω δωμάτια μόνο προς το 'πήγαινε'. Το 'έλα' το αφήνω ανοιχτό ώστε να μπορώ να καθυστερήσω μια ή δυό μέρες αν το θελήσω. Είναι πολλές φορές που μας έρχεται μια ιδέα που φαντάζει όμορφη και στα μέρη που ήδη είμαστε θα είναι δύσκολο να ξαναβρεθούμε.

Tips διαμονής:

 • Επιλέγουμε δωμάτια κατά το δυνατόν στο κέντρο της πόλης. Θα είναι δύσκολο επιστρέφοντας από μια εκδρομή ή μόλις φτάνοντας από ένα πολύωρο ταξίδι να ξαναμπούμε στο αμάξι, ή να περιμένουμε τη συγκοινωνία να μας πάει στην πλατεία, ή στο εμπορικό κέντρο... Πληρώνουμε λοιπόν παραπάνω και ίσως για χειρότερο δωμάτιο αφού τα περισσότερα κεντρικά είναι συνήθως πιο παλιά.
 • Wi-fi ώστε να έχουμε διαθέσιμους ανά πάσα στιγμή τους χάρτες google και δωρεάν επικοινωνία με τους δικούς μας στην Ελλάδα. (δεν είναι σε όλες τις χώρες ελεύθερο το roming. Π.χ. στην Σερβία οι χρεώσεις είναι υπερβολικές). Επιπλέον να μπορούμε να διαβάσουμε μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής που θέλουμε από το ίντερνετ για το μέρος όπου θέλουμε να επισκεφθούμε την επόμενη, για να βρούμε τη διεύθυνση εύκολα στο εστιατόριο που αποφασίσαμε πως θέλουμε να φάμε ή να δούμε τη διαδρομή σύντομα γιατί βαριόμαστε να την ψάχνουμε στο gps
 • Parking. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο συγκεκριμένο θέμα ιδίως όταν μένουμε σε πόλη κι όχι σε χωριό ή στα περίχωρα (στο κέντρο είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί ιδίως σε διαμέρισμα, αλλά πάντα στο τέλος βρίσκεται. Το εύκολο parking στο κέντρο είναι στα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά αυτά είναι συνήθως πολύ ακριβά). Η δωρεάν στάθμευση γενικώς απαγορεύεται παντού στην Ευρώπη και οι κλήσεις πέφτουν βροχή. Το χειρότερο είναι να δούμε το αμάξι μας χωρίς πινακίδες (μακριά από μας). Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να αναφέρουμε πως έχουμε εξασφαλισμένη θέση μόνο όταν ρητά αναφέρεται ως: 'ιδιωτικός χώρος στάθμευσης' που συνήθως πληρώνεται εξτρά (5-7 € ημερησίως) και όχι ως 'χώρος στάθμευσης σε δημόσιο χώρο' ή 'ελεύθερος χώρος στάθμευσης'. Που υπονοούν θολά μεν, σίγουρα δε, τον δρόμο.
 • Κλιματισμό. Στην Ευρώπη πολλά κλίματα είναι υγρά και θερμά, εμείς έχουμε ανάγκη τον καλό ύπνο γιατί μας περιμένει την επόμενη πεζοπορία ή χιλιόμετρα. Ο κλιματισμός εξ' άλλου εκτός δροσιά σημαίνει και ένα βαθμό ηχομόνωσης...
 • Κουζίνα. Αν πρόκειται να μείνετε αρκετές μέρες σε μια πόλη (4+) δεν είναι κακό μία ή δύο φορές να μαγειρέψετε κάτι απλό στο σπίτι πίνοντας μιά δυό τοπικές μπύρες ή ένα μπουκάλι κρασί. Πολλές φορές είμαστε κουρασμένοι και το προτιμάμε, δεν είναι πάντα θέμα οικονομίας, αλλά οικονομίας να είναι, δεν είναι κακό ιδίως διότι σε μερικές πόλεις το φαγητό είναι πράγματι ακριβό.

Road tips:

 • GPS. χωρίς αυτό δεν ξεκινάμε. Πλέον αυτού και έναν οδικό χάρτη (7-10€) ώστε να τσεκάρουμε χονδρικά τη διαδρομή. Πρόσφατα αγόρασα ένα Tom-tom (start 62) μοιάζει εξαιρετικό, καθώς έχει συνεχείς ενημερώσεις για τους δρόμους όλης της Ευρώπης (και πολύ ευκρινείς οδηγίες, εξόδου από τους κυκλικούς κόμβους όπου όλοι έχουμε κάποτε πάρει λάθος διαδρομή) αλλά και σχεδόν καθημερινές -ενημερώσεις- για τις κάμερες ελέγχου ταχύτητας της αστυνομίας όλης της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ειδοποιεί 300 μέτρα πριν, με χαρακτηριστικό ήχο. (Η παροχή κοστίζει μετά τους πρώτους 3 δωρεάν μήνες περίπου 30 € τον χρόνο)
 • Βλέπουμε τις διαδρομές που πρόκειται να ακολουθήσουμε (ιδίως εκείνες των μη αυτοκινητόδρομων) στους δορυφορικούς χάρτες της google (κατεβαίνουμε μάλιστα μέχρι το οδόστρωμα και κινούμαστε κατά μήκος του δρόμου) ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη του τι μας περιμένει. Σε τι ποιότητας δρόμο θα οδηγήσουμε ενδεχομένως με βροχή. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να τσεκάρουμε τη γειτονιά ή το σπίτι που επιλέξαμε για τη διαμονή μας.
 • Μπορούμε αν θέλουμε να δούμε ακόμα την κίνηση στους συγκεκριμένους δρόμους τη δεδομένη στιγμή. Η επιλογή τσεκάρεται και ενεργοποιείται από το μενού της google maps.
 • Σέρβις στο αυτοκίνητο τουλάχιστον 300-500 Xλμ πριν το ταξίδι ώστε ό,τι πρόβλημα υπάρχει να το δείξει.
 • Πράσινη κάρτα. Η ασφάλεια προέχει. Στην περίπτωση ατυχήματος καλούμε την ασφαλιστική μας στην Ελλάδα. Υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε τη μεταφορά του αυτοκινήτου μας από τη χώρα της βλάβης. Στην περίπτωση αυτή παίρνουμε απόδειξη ώστε να λάβουμε την επιστροφή των χρημάτων στη χώρα μας. Σε Fyrom και Σερβία πληρώνουμε 50€ και 100€ αντίστοιχα αν δεν έχουμε πράσινη κάρτα.
 • Τηρούμε τα όρια ταχύτητας και προσπερνάμε σε διπλή γραμμή, πληρώνουμε τις βινιέτες όπου χρειαστεί ώστε να γλυτώσουμε πρόστιμα και ταλαιπωρία. (Από τη Βουδαπέστη μου ήρθε κλήση με συστημένη επιστολή στην Ελλάδα, μέσα σε μία εβδομάδα. Πρόστιμο 100€ για υπερβολική ταχύτητα. Πήγαινα με 70 χλμ αντί για 50!. Για την ιστορία αναφέρω ότι το πρόστιμο δεν πληρώθηκε, αλλά δεν μπορώ να ταξιδέψω στην Ουγγαρία, με, ή χωρίς αυτοκίνητο στο μέλλον)  
 • Γνωρίζουμε από την Ελλάδα τα τηλέφωνα των πρεσβειών μας κάθε χώρας την οποία επισκεπτόμαστε.
 • Γεμίζουμε το ρεζερβουάρ μας κάθε φορά που φτάνει στη μέση. Καύσιμο σημαίνει ασφάλεια.
 • Δεν παραλείπουμε να πάρουμε μαζί μας μπουκάλια με νερό από την Ελλάδα και πίνουμε αποκλειστικά από αυτά. Οι μισές στομαχικές διαταραχές είναι από το νερό ακόμα και το εμφιαλωμένο.
 • Κάνουμε το δικό μας μικρό φαρμακείο, με επιδέσμους για κάποιο διάστρεμμα, με παυσίπονα και ότι άλλο σκεφθεί κανείς. Οι πιθανότητες να χρειαστούν είναι ελάχιστες όμως σκεφθείτε τον εαυτό σας βραδιάτικα να τρέχει να βρει κατάκοπος φαρμακείο σε μια άγνωστη πόλη. Σε πολλές δε απ' αυτές τα φάρμακα που εδώ απλά τα ζητάμε και τα παίρνουμε εκεί χρειάζεται συνταγή γιατρού. Προβλέπουμε λοιπόν...
 • Αποφεύγουμε τα καινούρια παπούτσια. Προμηθευόμαστε hansaplast. Αυτά του μέτρου είναι τα καλύτερα.
 • Ομπρέλες και αδιάβροχα.
Έχοντας αυτά κατά νου, ξεκινάμε την έρευνα εύρεσης διαμονής μέσω της πλατφόρμας της αρεσκείας μας. Εγώ χρησιμοποιώ την Booking κι όταν απογοητευθώ με τις τιμές των ξενοδοχείων πέφτω όπως είπαμε στο Airbnb.

Κλείνουμε πάντα δωμάτια με δικαίωμα επιστροφής χρημάτων (υπάρχει επιλογή). Άλλωστε τώρα που προετοιμάζουμε την εκδρομή απέχουμε σχεδόν μήνα από την ημέρα εκκίνησης άρα πολλά μπορούν ενδιαμέσως να συμβούν και δεν θέλουμε να χάσουμε τα χρήματά μας.

Να γνωρίζετε ότι το ποσόν μας επιστρέφεται ολόκληρο μέχρι και μερικές μέρες πριν την άφιξή μας. (7-8 ανάλογα) Το δικαίωμα αυτό χρεώνεται ίσως με μερικά ευρώ ανά διανυκτέρευση. τα αξίζει όμως διότι με την πάροδο των ημερών μπορεί να βρούμε κάποιο καλύτερο και να ακυρώσουμε. Μια προσφορά κάποιου καλού ξενοδοχείου για παράδειγμα...

Αφού κλείσουμε τα δωμάτια μπορούμε να αρχίσουμε να ψάχνουμε και να οργανώνουμε τις δραστηριότητές μας στην πόλη. Σημεία ενδιαφέροντος, όμορφα καφέ, αλλά κυρίως το πού θα φάμε το βράδυ. Διαβάζουμε κριτικές από το Trip αdvisor ή από κάπου αλλού, συγκρίνουμε τιμές, βλέπουμε εικόνες των μαγαζιών, των πιάτων και της τοποθεσίας τους. Σημειώνουμε έξυπνες διαδρομές περιήγησης μεταξύ των αξιοθέατων που θέλουμε να επισκεφτούμε.

Πολλές πόλεις έχουν δωρεάν ξεναγήσεις (π.χ. Βουδαπέστη). Τις διαλέγουμε αν υπάρχουν, συνήθως πληρώνουμε ό,τι αν θέλουμε τον/την νεαρή ξεναγό. (γαϊδουριά αν  δεν το κάνουμε)


Τώρα μετά από όλα αυτά ακουμπάμε την πλάτη μας πίσω κι αρχίζουμε να συζητάμε το ταξίδι μας. Κάθε αλλαγή γνώμης ευπρόσδεκτη. Είναι άλλωστε η καλύτερη φάση αυτή της προετοιμασίας μιας και γεμίζει τις μέρες μας από όλα τα όμορφα ενδεχόμενα που κάποτε διαβάσαμε και ζηλέψαμε.

 • Δεν ξεχνάμε πως τίποτα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την ανάληψη του ελάχιστου έστω κινδύνου. Ακόμα και η βόλτα γύρω από το σπίτι μας ενέχει το ποσοστό του...
Πώς είναι δυνατόν να αλλάξουμε την εμπειρία αυτή του μοναχικού ταξιδιού με μια άλλη σαφώς πιο επίπεδη κάποιου οργανωμένου;

συνεχίζεται...
Πώς Αντιγράφουμε χάρτες Google.

Είναι πολύ χρήσιμο να έχει κανείς στο τάμπλετ, στο κινητό ή στην οθόνη του υπολογιστή του μία φωτογραφία του σημείου που τον ενδιαφέρει σε ένα ταξίδι, ιδίως όταν αυτό το σημείο ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται στη χώρα μας όπου όλα είναι ευκολότερα. Η παρουσία του GPS όσο κι αν διευκολύνει την πορεία μας κάποιες φορές είναι καλό να έχουμε στα χέρια μας ως φωτογραφία τη στροφής, την παράκαμψης ή το σημείου όπου πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη προσοχή.

Ο τρόπος να αποκτήσουμε τις φωτογραφίες αυτές από την google είναι απλός.

Πρώτα θα χρειαστούμε ένα πληκτρολόγιο το οποίο να έχει το πλήκτρο Print Screen. Το συγκεκριμένο πλήκτρο το έχουν σχεδόν όλα τα πληκτρολόγια όσο φθηνά και αν είναι. Συνήθως βρίσκεται στο επάνω και δεξί μέρος των πλήκτρων. Σε κάποια από αυτά αναγράφεται εν συντομία ως (PrtScr)

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν...

1. Βρίσκουμε τον χάρτη ή την μεγέθυνση του χάρτη που επιθυμούμε.
2. Πιέζουμε το πλήκτρο PrtScr.
3. Από την επιλογή Έναρξη του υπολογιστή  επιλέγουμε την Ζωγραφική
    Θα δούμε να ανοίγει το ανάλογο παράθυρο (θα είναι κενό)
4. Πιέζουμε το πλήκτρο Central (Ctrl) πληκτρολογίου με το γράμμα V

Ο χάρτης μας έχει ήδη αποθηκευθεί ολόκληρος ασχέτως αν φαίνεται κάπως κομμένος. Μην προσπαθήσετε να κουνήσετε την επιφάνειά του.

5. Στο πάνω αριστερό μέρος του παραθύρου της ζωγραφικής θα δείτε τσεκαρισμένο ήδη ένα μπλε τετράγωνο. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιλογή της αποθήκευσης και ακριβώς επάνω από την μεγαλύτερη επιφάνεια επιλογής της επικόλλησης. Επιλέγετε το βελάκι που δείχνει προς τα κάτω (ένα είναι)

6. Από πίνακα που εμφανίζετε διαλέγουμε το Αποθήκευση ως και κατόπιν Εικόνα JPEG.

Αυτό ήταν...

Διαλέξετε το μέρος που όπου θέλετε να αποθηκευθεί ως φωτογραφία πλέον ο χάρτης της επιλογής σας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου