Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

Ταξίδι στην Ευρώπη με αυτοκίνητο. Νο 1

Σήμερα όπου το αεροπλάνο είναι το ευκολότερο μέσον (και το ασφαλέστερο) η ερώτηση, «Γιατί με αυτοκίνητο;» Φαντάζει αυθόρμητη και δικαιολογημένη. 


Η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί με την ερώτηση: 

-Το ευκολότερο και το ασφαλέστερο είναι πάντα το ομορφότερο; 

-Ασφαλώς και όχι. 

Αυτός λοιπόν είναι ο πρώτος απλός λόγος να επιλέξουμε το δικό μας μέσον, οι υπόλοιποι όλοι ακολουθούν σε αυτό και στα επόμενα άρθρα. 

Τι ζητάμε από ένα ταξίδι στο εξωτερικό; 

Ξεκούραση, περιπέτεια, εξερεύνηση, άνεση, ευκολία, σιγουριά, εμπέδωση (κατά το δυνατόν) της κουλτούρας του λαού της χώρας που επισκεπτόμαστε; 

Σίγουρα όλα δεν πάνε μαζί. Το καλύτερο θα ήταν να ταιριάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία μας και ασφαλώς τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και οι οργανωμένες εκδρομές που προσφέρουν πολλά από τα παραπάνω, όπου ο τσοπάνης (ο αρχηγός της εκδρομής) βγάζει τα πρόβατα βόλτα και τους δείχνει ό,τι κρίνει το γραφείο από την Αθήνα πως πρέπει να δουν, πολλές φορές δε οι συνεπείς περιμένουν τη συμπαθέστατη θεία να ετοιμαστεί μισή+ επιπλέον ώρα… Εδώ στο πλάι του αρχηγού υπάρχει σιγουριά και άνεση. Το κεφάλι μας ήσυχο που λένε, βοσκή και ύπνο τη σωστή προκαθορισμένη ώρα. Το φρέσκο γρασίδι το αφήνουμε για τους τολμηρούς όπου με τον χάρτη (GPS πλέον) εξερευνούν και χάνονται όπου βάλει ο νους στην πόλη που επισκέπτονται. (Μία φορά πριν πολλά χρόνια το ‘ζησα σε οργανωμένη εκδρομή και είπα τέλος! Για όσους όμως επιμένετε και επιθυμείτε τις οργανωμένες εξορμήσεις καλά κάνετε, άλλωστε περί ορέξεως δεν υπάρχει ορθός αντίλογος…) 

Το αεροπλάνο. Η επόμενη σκέψη που συναγωνίζεται επάξια το αυτοκίνητο. 

Πράγματι η ιδέα της άμεσης ξεκούραστης και ασφαλούς μετακίνησης από το ένα μέρος στο άλλο στο συντομότερο χρονικό διάστημα αποτελεί δέλεαρ ιδίως αν συνδυαστεί με την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου στο μέρος προορισμού. 

Ακούγεται ωραίο, όμως δεν είναι το καλύτερο για όλους. 

Πρώτα απ’ όλα το κόστος του αεροπλάνου είναι σαφώς μεγαλύτερο, αλλά κι αν βρεθεί κάποια προσφορά με 20€ ή 30€ -στο μέρος όπου επιθυμούμε να δούμε την εποχή που θέλουμε-, μιλάμε για επίσκεψη σε μία πόλη κι όχι όσες θα γνωρίσουμε ενδιαμέσως με το δικό μας μέσον. 

  • Με το αυτοκίνητο ζούμε το κάθε λεπτό. Δεν υπάρχει χαμένος χρόνος εκδρομής, χώρια που αυτή αρχίζει από την ώρα που αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε. Ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας 15- 2ο -απολαυστικές- ημέρες. (Είπαμε δεν είναι μόνο ο προορισμός αλλά και όλα τα ενδιάμεσα. Να ένας επόμενος λόγος η επιλογή δικού μας μεταφορικού μέσου)

Κατά δεύτερο λόγο -επανερχόμαστε στην επιλογή του αεροπλάνου-, το αυτοκίνητο δεν μας χρειάζεται μέσα στην πόλη που επισκεπτόμαστε. Θα ήταν βάσανο η κυκλοφορία οπουδήποτε για οποιονδήποτε δεν γνωρίζει καλά τους δρόμους. Φανταστείτε τον εαυτό σας τουρίστα να οδηγεί στην Αθήνα, να θέλει να πάει από το Παγκράτι στην Ακρόπολη. 

Άλλωστε μια πόλη για την γνωρίζουμε, για να μπούμε στην ιδέα της, για να μάθουμε τους ρυθμούς των πολιτών της θα  πρέπει να την περπατήσουμε να μπούμε στις συγκοινωνίες της, να ψωνίσουμε στα μαγαζιά και στα super market της. Με άλλα λόγια να κουραστούμε. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα και γνώση και ξεκούραση… 

Οπότε η ενοικίαση του αυτοκινήτου για να γυρίσουμε την πόλη είναι μη συμφέρουσα. Θα μπορούσε βεβαίως να μας χρειαστεί αν έχουμε σκοπό να γνωρίσουμε τα τριγύρω μέρη αλλά και πάλι προϋποθέτει η προσπάθεια ανθρώπους που αρέσκονται σε κάποιου είδους περιπέτεια και από όλη την διαδικασία γλυτώνουν μόνο τα χιλιόμετρα ‘από προς και πίσω’ και χάνονται όλα τα ενδιάμεσα που θα αναφέρουμε πιο κάτω. 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μιλάμε για διαδρομές στην Ευρώπη και όχι μέρη στην Ασία ή κάπου αλλού όπου χρειάζονται πολλά περισσότερα να λάβει υπ’ όψιν του κανείς, 

Πριν συνεχίσουμε αναφέρω δύο εύκολους και φθηνούς προορισμούς όπου θα μπορούσε κάποιος που δεν έχει ταξιδέψει με αυτοκίνητο να τολμήσει για αρχή. Οι επόμενες εξορμήσεις σας -πιστέψτε με- θα έρθουν πολύ γρηγορότερα απ’ ότι φαντάζεται ακόμα και ο λιγότερο τολμηρός. 

Ο πρώτος είναι η Βουλγαρία και ο δεύτερος η Σερβία. 

Μην νομίσετε ότι πηγαίνοντας μερικές μέρες οπουδήποτε ότι θα πλήξετε. Σας πληροφορώ ότι έχω περάσει πολύ όμορφα και στα δύο μέρη. Οικονομικά, άνετα και ξεκούραστα. 

Επιστρέφοντας θα ψωνίσετε τα ποτά και τους καφέδες σας στις μισές τιμές. Θα έχετε περπατήσει σε μέρη που δεν θα τα έχετε δει και θα έχετε γνωρίσει δύο χώρες, μαζί αν επιλέξετε ένα ταξίδι και χώρια αν αλλιώς κρίνετε. 

Θα πρέπει να σας πω ότι οι Σέρβοι μας θεωρούν τους Έλληνες αδελφούς. Μας καλοδέχονται και μας εξυπηρετούν λες και μας έχουν υποχρέωση. Το δε Βελιγράδι είναι μια πόλη ονειρεμένη. Ένας τόπος όπου σφύζει από ζωή, διασκέδαση φθηνό και πολύ καλό φαγητό. (θα αφιερώσω ένα άρθρο για την κάθε μια όπου θα αναφέρονται όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε)

Με τους Βούλγαρους δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Όποτε με σταμάτησαν στο δρόμο για έλεγχο είχα τη βινιέτα (πάσο διοδίων) δίπλωμα και άδεια του αυτοκινήτου ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν ήταν κλεμμένο. 

Εξυπακούεται ότι στο εξωτερικό τηρούμε απαρέγκλιτα τα όρια ταχύτητας και δεν κάνουμε προσπεράσεις σε διπλή γραμμή. 

Έξω Ευρωπαίοι, μέσα Έλληνες. 

Τα ξέρετε εσείς όπως κι εγώ, ψέματα δεν λέμε…


Επιγραμματικά αναφέρω μερικά από τα οφέλη ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο.

1. Επιλογή προσωπικής διαδρομής
2. Πρόγραμμα απολύτως προσαρμοσμένο στα μέτρα σας
3. Τροποποίηση προγράμματος κατά το δοκούν.
4. Μικρότερο κατ’ αναλογία κόστος
5. Αίσθηση περιπέτειας
6. Αίσθηση ελευθερίας
7. Ευελιξία κίνησης
8. Μηδενική απώλεια χρόνου (ζείτε το κάθε λεπτό)
9. Απολαυστική περίοδος προετοιμασίας (το ταξίδι ξεκινάει από την απόφαση πραγματοποίησής του)

Αντίλογος.

1. Ανασφάλεια, φόβος.
2. Απρόοπτα (θεωρήστε δεδομένο ότι θα υπάρξουν και θα κληθείτε να τα αντιμετωπίσετε)
3. Μεγαλύτερη ταλαιπωρία (όλα θα περνούν από τα χέρια σας)
4. Ευθύνη.
5. Κίνδυνος ατυχήματος

Προαπαιτούμενα.

1. Αυτοκίνητο στο οποίο να υπάρχει εμπιστοσύνη.
2. Καλή διάθεση.

                                                        συνεχίζεται... (προετοιμασία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου